Dijital Göçebelik Nedir?
Teknolojinin son hız ilerleyişiyle beraber neredeyse her sektörde dijitalleşmeye başladık. Bu sayede uzaktan çalışma dijital göçebe bir diğer tanımıyla (digital nomad) tanımlamasını sıklıkla duyar olduk. Dijital ortamda çözümlenen işler artık uzaktan çalışma yöntemiyle yapılmaya başlandı. Dijital göçebelik, İngilizce olarak “digital nomad” anlatımının Türkçeye çevirtilmiş halidir.
Bunun yanı sıra İngilizcede olan “digital immigrants” farklı bir anlamı taşısa da bu ikisinin Türkçe çevirisi yapıldığında işler biraz karışabiliyor. İngilizcede farklı iki anlama sahip olan bu terimler bazı zamanlar “dijital göçmenlik” ya da “dijital göçebelik” olacak şekilde çevrilebiliyor. Bu kelimelerin Türkçe Provizyonları ve anlamı yönünden yanlış olması nedeniyle Türkçede bir karışıklığa sebep oluyor.
Dijital Göçmen Nedir?
İlk etapta akla şu soru gelebilir? Türkçedeki asıl anlamı “dijital göçmenlik” olan “digital immigrants” ne ifade ediyor? Dijital göçmen kelimesini birkaç kelimeyle ifade edecek olursak; Dijitalçağda doğmamış, dijital teknolojiyi kullanmayı sonradan öğrenmiş olan ve bunu çoğu zaman mecburiyetten yapan kişilerdir.
Bu ifade karşısında yine İngilizce anlamı digital natives Türkçedeki anlamıyla “dijital yerliler” bu da dijital teknoloji döneminde doğmuş ve bu dönemdeki dijital Materyalleri rahatlıkla kullanabilen kişileri kapsamaktadır. Kısacası bu iki ifade birbiriyle hiç alakası olmayan anlamlar ifade eder.
Dijital Göçebeler Ne Yapar?
Dijital göçebelik nedir? Dijital göçebeler sabit bir adresleri, olmayan mesleklerini internet üzerinden icra eden kişilerdir. Zaman kısıtlaması olmadan işlerini internet ortamında yapıp yaşamlarını idame etmek için, para kazanırken bir yandan da farklı ülkeleri gezebilir. Dijital kelimesinin yanına eklenen dolaşabilirler göçebelik kelimesinin anlamı da buradan gelir. Bir ofiste çalışılması tansık bir seçenek diyebiliriz. Bununla beraber günümüz koşullarında artık dijital göçebelerin çok fazla seyahat etmediğini de söylemek isteriz. Birtakım dijital göçebeler yoğun bir seyahat programı yapmayı tercih ederken, kimileri de bir ülke belirleyerek, bir yıldan az olmamak üzere o ülkede yaşamını sürebiliyor.
Dijital Göçebe Meslekleri Nelerdir?
Dijital göçebe olarak hayatınızı idame ettirecek bazı iş çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz: Bloggerlık Youtuberlık SEO uzmanlığı, dijital pazarlama, sanal asistanlık, web tasarımcısı, yazılım geliştirici, öğretmenlik yabancı dil, seslendirme, sosyal medya yöneticisi, web geliştirici, çevirmenlik, yazı çevrimi, grafik tasarımı tüm bunlar için yeni nesi mesleklerde diyebiliriz.
Dijital Göçebeliğin Avantajları
Dijital göçebeliği avantajları nelerdir? Klasik çalışma ortamından bağımsız çalışmanın farklı pek çok avantajları olabilir. Bu sizin hem çalışıp hem de seyahat etmenizi sağlayabilir. Bu nedenle göçebeliğin avantajları arasında en çok öne çıkan hususlar arasında. Bir diğer avantajı ise zamandan açısından özgür olabilmek, mesai saatlerinin sizin belirleyebileceğiniz bir düzende çalışabileceğiniz anlamına geliyor. Klasik çalışma saatleri dışında çalışmak sizin gün içinde farklı işlerle özel yaşamınızla ve kendinizle ilgilenme fırsatı sunabilir. Böylelikle kendinize daha çok zaman ayırabileceğiniz için farklı ülkeleri gezerek farklı kültürleri keşfedebilirsiniz.
“Dijital Göçebelik Nedir?” konusunu ele aldık.
Related Posts
Dijital Pazarlamada 2022 Trendleri
Dijital Pazarlamada 2022 Trendleri Pandemi nedeniyle...
Sosyal Ağ Sitelerinde Reklam Uygulamaları
Teknolojinin ve sosyal ağ sitelerinin hızlı gelişimi sayesinde sosyal ağ...