Teknoloji aldı başını gidiyor. Öyle ki insanların teknolojide yaşanan gelişmelere yetişmesi kimi zaman mümkün bile olamıyor. Bilgisayarın keşfi ile beraber başlayan süreçte akabinde insanların yaşamına internet girmiş durumda. Süreç bununla da kalmayıp akabinde insanlar artık birçok şeyi internet ortamında kolay ve zahmetsiz bir biçimde yapıyor. Bu bağlamda da dijitalleşme olgusu özellikle firmalar için hayati önem taşıyor.
Taş devrinden bugüne kadar gelinen olguda sürekli olarak bir devinim söz konusu ki günümüzde ne kadar istense de çağın gerisinde kalabilmek bir durum söz konusu değil. Böyle yapılması ise firmaların ayakta kalması çok ciddi anlamda güçleştirir iken aynı zamanda rekabet edilebilirliği de çok ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.
Reklamın iyisi kötüsü sözünün de işaret ettiği her gün yeni bir firma piyasaya çıkarken mevcut ekonomik koşullarda yenilikçi yaklaşımları da göz ardı etmemek ve buna uygun adım atmak gerekiyor. Aksi halde günümüz koşullarında ayakta kalmak rekabet edebilmek oldukça zorlaşıyor. Dijitalleşmeyen firmalar bir süre sonra yok olup gidiyor.
Dijitalleşme nedir?
Dijitalleşme ile ne kast edildiğinden de bahsetmek gerekir ise en basit ifade ediş biçimi ile reel olarak yapılan işlerin dijital dünyada da yapılması anlamına geliyor. Bunun içine ise elbette reklamlar, kısaca e-ticaret denilen elektronik ticaret, sosyal medya ortamlarında pazarlama gibi olgular giriyor. Doğru ve etkin bir biçimde kullanıldığı zaman da hem çok ciddi bir tanıtım yapılıyor. Hem yeni belki de gündelik yaşamda ulaşılamayacak kitlelere ulaşılıyor, hem de çok iyi kazançlar elde ediliyor. Dünyanın her yerine de dijital ortamda satış yapma olanağı böylece ortaya çıkabiliyor.
Kimi firmaların çok daha ekonomik olmasının da getirdiği avantajlar ile sadece dijital ortamda satış ve hizmet verdiğini ve çok iyi kazançlar elde ettiğini söylemek mümkün.
Dijitalleşmenin Yol haritası
Şimdi biraz da dijitalleşme için yapılması gerekenlerden bahsetmek gerekir ise şunlar söylenebilir.
- Öncelikle hedef kitle belirlenir
- Kullanılacak dijitalleşme araçları belirlenir.
- Sosyal medya platformları (İnstagram, Twitter, Youtube vb.) kullanılacak ise hangi sosyal medya platformları kullanılacağı belirlenir.
- İlgili görseller yüklenir
- Reklam verilecek ise belirlenen sosyal mecralarda planlanan reklam stratejileri uygun reklamlar verilir.
- Tüm bunların ötesinde dijitalleşme alt yapısı kurulur.
Dijital Dönüşüm Gerçekleştirilirken Bilinmesi Gerekenler
Firmalar dijitalleşme için adım atacağı zaman çok iyi araştırma yapmalı ve eğer bünyelerinde bu alanda eğitimli yetkin bir çalışan yok ise mutlaka alanında uzman bir firmadan bu hizmeti alma yoluna gitmelidir. Bunun yanı sıra bir diğer önemli olan husus tüm dijitalleşme araçları kullanılacak diye bir kaide yoktur. Firmanın yapısına uygun olan dijital araçlar seçilmeli ve hedef kitleye uygun bir biçimde kullanılmalıdır. Hashtag kullanımı, fotoğraf seçimleri tamamen profesyonel olmalı, kaliteden hiçbir biçimde ödün verilmemelidir. Çalıntı fotoğraflar, kopya yazılar asla olmamalıdır. Firma ne yapıyor ise onu dijital platformda göstermelidir.
Related Posts
Dijital Pazarlamanın Sektörlere Etkileri
Dijital Pazarlamanın Sektörlere Etkileri Günümüzde birçok...
Endüstri 4.0’ın Dijital Pazarlamaya Etkileri
Endüstriler, firmaların tüketicilerle iş yapma yöntemlerini, ürünlerin...